Βρεφονηπιακή Ακαδημία και Νηπιαγωγείο Μπουμπουκάκια
 Ανοίξεως 49, Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Τηλ. 2310 34 34 01
Ακαδημία Μπουμπουκάκια
  • Αρχική
  • Τάξεις - Τμήματα
    • Βρεφικό-Γιασεμάκια
    • Μεταβρεφικό-Κρινάκια
    • Προ-προνηπιακό - Ζουμπουλάκια
    • Προνηπιακό-Μαργαρίτες
    • Νηπιαγωγείο-Τριανταφυλλάκια
    • Ειδικοί Συνεργάτες
  • Δραστηριότητες
  • Επικοινωνία
  • Χρήσιμες Πληροφορίες
    • Γονείς και Παιδιά
  • Τα νέα μας!
  • Πού θα μας βρείτε
  • Εκπαιδευτικό Προσωπικό

Παίζοντας με το παιδί

5/6/2018

0 Comments

 
Picture
0 Comments

Αντιμετωπίστε τους φόβους του παιδιού σας

25/2/2015

0 Comments

 
Picture
Picture
0 Comments

Έρευνα: πώς να αντιμετωπίσετε τις ψείρες.

1/12/2013

0 Comments

 
Ψείρες παντού!
Οι ψείρες μεταδίδονται πολύ εύκολα στα παιδάκια, και από εκεί σε όλη την οικογένεια. Αυτή είναι μια αναμφισβήτητη, όσο και ενοχλητική, αλήθεια. Στην πραγματικότητα, η προσβολή του μικρού σας μπουμπουκιού δεν πρέπει να είναι αιτία για ντροπή, φόβο ή ενοχή. Είναι όμως αναγκαίο να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να μη μεταδοθεί η μόλυνση στο σχολείο αλλά και στην ίδια την οικογένειά σας και σε εσάς προσωπικά!

Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα ότι το να κολλήσει κάποιο παιδί ψείρες δεν έχει καμία σχέση με την καθαριότητα και την υγιεινή. Ακόμα και αν μπανιαρίζετε και λούζετε καθημερινά το παιδί σας, έχει ακριβώς τις ίδιες πιθανότητες να προσβληθεί!

Τι είναι οι ψείρες

Οι ψείρες είναι μικρά έντομα χωρίς φτερά, που ζουν στα μαλλιά των ανθρώπων. Έχουν έξι πόδια, τα οποία χρησιμοποιούν για να προσκολλώνται στα μαλλιά και τρέφονται αποκλειστικά με ανθρώπινο αίμα. Είναι διαφανείς, αλλά μόλις ρουφήξουν αίμα αποκτούν ένα καφέ ή κοκκινωπό χρώμα. Οι ψείρες τρέφονται 4-5 φορές την ημέρα και το τσίμπημα τους είναι αυτό που προκαλεί την ενοχλητική φαγούρα.

Τρόποι μετάδοσης της ψείρας

Picture
Picture
Picture
Picture
Οι θηλυκές ψείρες γεννούν αβγά, τις γνωστές κόνιδες, τις οποίες κολλούν στη ρίζα των μαλλιών όπου η θερμοκρασία είναι ιδανική για την εκκόλαψή τους. Οι κόνιδες χρειάζονται 7 – 10 μέρες για να εκκολαφθούν.

Η καθαριότητα των μαλλιών δεν επηρεάζει τις ψείρες, καθώς εντοπίζονται και σε καθαρά και σε βρώμικα μαλλιά. Επίσης δεν παίζει ρόλο το μήκος των μαλλιών, αφού ψείρες μπορούν να κολλήσουν και τα αγοράκια που έχουν πολύ κοντά μαλλιά. Γενικά όλα τα παιδάκια που πηγαίνουν σχολείο μπορούν εύκολα να κολλήσουν ψείρες, καθώς κάθονται και παίζουν κοντά το ένα στο άλλο.

Για να μην κολλήσει - Προληπτικά μέτρα

Αν θέλετε να προλάβετε τις ψείρες, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω:

·    Πείτε στο παιδί σας να μην μοιράζεται καπέλα, κασκόλ, χτένες, τσιμπιδάκια και άλλα προσωπικά αντικείμενα.

·    Αν το κοριτσάκι έχει μακριά μαλλιά, καλό θα είναι να τα δένετε, όταν πηγαίνει στο σχολείο.

·    Χρησιμοποιήστε τις προληπτικές λοσιόν που πωλούνται στα φαρμακεία ή βάλτε στα μαλλιά του παιδιού μια σταγόνα λεβάντας, έλαιο τεϊόδεντρου ή κάποιο άλλο αιθέριο έλαιο

·    Ελέγχετε μια φορά την εβδομάδα το κεφαλάκι του παιδιού για ψείρες ή κόνιδες.
Picture
Picture
Picture
Και αν κολλήσει, τί να κάνω;
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture

Τα βασικά:

1. Ειδικό σαμπουάν για ψείρες
2. Χτένισμα-Χτένισμα-Χτένισμα
3. Πλύσιμο ρούχων,μαξιλαριών
4. Επανάληψη 3 φορές επί 3 
    εβδομάδες 
Αν, ωστόσο, το παιδί σας κολλήσει, δεν χρειάζεται πανικός. Μην ακολουθήσετε μεθόδους που κρύβουν κινδύνους για το παιδί σας. Π.χ., μην ψεκάσετε ή χρησιμοποιήσετε με οποιονδήποτε τρόπο κάποιο εντομοκτόνο του εμπορίου, το οποίο μπορεί να είναι καρκινογόνο, τοξικό ή δηλητηριώδες όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα ή την τρίχα του παιδιού σας! Αγοράστε από το φαρμακείο κάποιο αντιφθειρικό προϊόν και ακολουθήστε προσεχτικά τις οδηγίες χρήσης, κυρίως όσον αφορά την επανάληψη της θεραπείας. 

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ορισμένα πράγματα για τον κύκλο ζωής της ψείρας. Οι ψείρες είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταναστεύσουν σε άλλα κεφάλια πριν να είναι έτοιμες να γεννήσουν, δηλαδή σε ηλικία 10 ημερών. Επίσης, αν κάνετε την πρώτη θεραπεία, ακόμα και αν σκοτώσετε όλες τις ζωντανές ψείρες, ενδέχεται μερικές κόνιδες να επιζήσουν και να γεννήσουν εκείνες νέα αυγά. Άρα, η επανάληψη της θεραπείας ανά εβδομάδα και επί τρεις εβδομάδες είναι ο μόνος τρόπος να διασφαλίσουμε την εξάλειψη της μόλυνσης. 

Μετά τη χρήση του ειδικού προϊόντος, σειρά έχει το πολύ προσεκτικό χτένισμα. Με μια ειδική χτένα, πρέπει να περάσετε πολύ προσεκτικά και με επιμέλεια όλο το τριχωτό της κεφαλής. Για να εξασφαλίσετε τη ... συνεργασία του μικρού σας σε αυτό, αποφύγετε τα επώδυνα τραβήγματα ή το χτένισμα σε πολύ στεγνό κεφάλι. Μάλιστα, μπορείτε να περάσετε στα μαλλιά του το conditioner που χρησιμοποιείτε και εσείς, ώστε να χτενίζονται ευκολότερα

Παράλληλα με τη θεραπεία στο κεφάλι, πρέπει να φροντίσετε να καθαριστεί προσεκτικά το περιβάλλον του παιδιού. Αυτό απαιτεί να απαλλαγούν από ψείρες όλα τα ρούχα, καπέλα, κασκόλ, μαξιλάρια, μαξιλαροθήκες και σκεπάσματα. Για να γίνει αυτό μπορείτε είτε να τα πλύνετε στους 60 βαθμούς είτε να πλύνετε σε χαμηλότερη θερμοκρασία αλλά να τα περάσετε για 20 λεπτά της ώρας από το στεγνωτήριο. H διαδικασία αυτή πρέπει επίσης να επαναληφθεί μαζί με τη θεραπεία στο κεφαλάκι του παιδιού

Τέλος, μην ξεχάσετε ... να ενημερώσετε το σχολείο!
0 Comments

Πώς να αντιμετωπίσετε τη Γκρίνια του παιδιού σας

27/11/2013

0 Comments

 
Picture
αναδημοσίευση από το www.mother.gr


Mια από τις πιο εκνευριστικές συνήθειες, που μπορεί να έχει ένα παιδί, είναι η γκρίνια. Και ακριβώς επειδή πρόκειται για συνήθεια, καλό θα είναι να προσπαθήσετε να του την κόψετε νωρίς, πριν εξελιχθεί σε συνειδητή τακτική.
Τα μικρά παιδιά συνήθως γκρινιάζουν όταν προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους, όταν ζητούν να τους δώσετε κάτι, όταν προσπαθούν να αποφύγουν κάτι που δεν τους αρέσει, όταν είναι κουρασμένα, ακόμα κι όταν δεν μπορούν να τα καταφέρουν, για παράδειγμα με ένα παιχνίδι. Υπάρχουν παιδιά που γκρινιάζουν λίγο και παιδιά που γκρινιάζουν όλη την ώρα, οδηγώντας τους γονείς τους στα όρια τους. Πώς, όμως, μπορείτε να αντιμετωπίσετε την γκρίνια;
  • Αγνοήστε την. Μην υποκύπτετε στις απαιτήσεις του παιδιού σας, μόνο και μόνο για να σταματήσει να γκρινιάζει, γιατί έτσι του περνάτε το μήνυμα πως με λίγη γκρίνια παραπάνω θα μπορεί να πετυχαίνει ότι θέλει.
  • Διδάξτε του καλούς τρόπους. Μάθετε στο παιδί σας να ζητά αυτό που θέλει ευγενικά, να περιμένει τη σειρά του, να μοιράζεται και γενικά να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις χωρίς γκρίνια.
  • Μην του βάζετε ταμπέλες. Αποφύγετε να χαρακτηρίζετε συνέχεια το παιδί σας «γκρινιάρικο», γιατί έτσι ενισχύετε την συμπεριφορά του. Πείτε του απλά ότι δεν σας αρέσει αυτό που κάνει.
  • Αφιερώστε του χρόνο. Το παιδί γκρινιάζει κι εσείς ασχολείστε μαζί του. Άρα κάθε φορά που θέλει λίγη από την προσοχή σας, χρησιμοποιεί την γκρίνια. Φροντίστε να περνάτε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε μαζί του και να είστε δίπλα του, όχι μόνο όταν γκρινιάζει, αλλά και όταν συμπεριφέρεται σωστά.
  • Γίνετε το σωστό πρότυπο. Τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές. Πριν κατατάξετε το παιδί σας στα γκρινιάρικα παιδιά, σκεφτείτε μήπως κι εσείς οι ίδιοι γκρινιάζετε λίγο; Αν ναι, φροντίστε να αλλάξετε τον τρόπο που συμπεριφέρεστε και να δώσετε το καλό παράδειγμα στο μικρό σας.
0 Comments

Παιδικό άγχος-τι μπορούμε να κάνουμε για να το μειώσουμε ή να το εξαλείψουμε

25/11/2013

 
Ναί, και τα παιδιά έχουν άγχος, για πράγματα που εμείς μπορεί να θεωρούμε αστεία, για τα παιδιά όμως είναι σημαντικά.

Για να αποφύγουμε λοιπόν το παιδικό άγχος μπορούμε να :
  • Τονώσουμε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή τους. Επιβραβεύουμε τις προσπάθειές τους ακόμα και αν δεν έχουν το αποτέλεσμα που θα θέλαμε.
  • Ακούμε το παιδί μας, πάντα με θετική διάθεση και πραγματικό ενδιαφέρον.
  • Παροτρύνουμε το παιδί μας να εκφραστεί, μέσα από κάποια αθλητική ή καλλιτεχνική δραστηριότητα
  • Αποφεύγουμε να συζητάμε μπροστά στα παιδιά για κάποια θέματα. Π.χ, τα παιδιά μεγαλοποιούν στο μυαλό τους τα θέματα που αφορούν την υγεία σας και αισθάνονται φόβο και ανασφάλεια.
  • Προσπαθούμε να μην επιφορτίσουμε τα παιδιά με το δικό μας άγχος. Τα παιδιά δεν μπορούν να διαπραγματευτούν το άγχος για το μέλλον που εμείς βιώνουμε λόγω των συνθηκών που μας περιβάλλουν.
  • Μην μαλώνουμε ή ακόμα και να φωνάζουμε μπροστά στα παιδιά. 
  • Μην υποτιμάμε το πρόβλημα του παιδιού μας. Πρώτα ακούστε το παιδί σας και έπειτα δώστε του τις πραγματικές διαστάσεις.

Τελευταίο, αλλά εξαιρετικά υποβοηθητικό: Ανασύρετε τις δικές σας παιδικές αναμνήσεις και μοιραστείτε τις με τα παιδιά σας. Θα νιώσετε και οι δύο υπέροχα!
της Ιωάννας Τσιτσώνη
Picture
Picture
Picture
Picture
Η κα Ιωάννα Τσιτσώνη είναι παιδαγωγός με εξειδίκευση στην προσχολική ηλικία. Έχει 20 χρόνια εμπειρίας διευθύνοντας βρεφονηπιακούς σταθμούς και διδάσκοντας νήπια.

    Απόψεις ειδικών

    χρήσιμες συμβουλές με επιστημονική βάση για την ανατροφή και τη διαχείριση καθημερινών ενδοοικογενειακών καταστάσεων

    Παλαιότερες δημοσιεύσεις

    June 2018
    February 2015
    December 2013
    November 2013

Powered by Create your own unique website with customizable templates.